Detta är en bild av mitt inre

söndag 31 oktober 2010

9 år sedan

I går bestod min middag av rostat bröd, stenbitsrom, gräddfil och rödlök och vin. Till efterrätt chips. För första gången på över nio år så tillbringade jag en kväll och natt helt ensam. Hade bara mig själv att ta hand om och ansvara för. De övriga familjemedlemmarna var utspridda på roligheter. Yngsta dottern var en aning bekymrad över att jag skulle vara ensam. Jag fick förklara att jag skulle klara mig bra, medan mitt inre jublade över att få umgås med bara mig själv.
Det var en mycket trevlig kväll.
Lika trevligt var det sedan, när familjen återsamlades igen. Jag gillar min familj.

lördag 30 oktober 2010

Dialekter

Jag tycker om dialekter. Inte alla, men många. En dialekt gör språket mer melodiskt och dialektala uttryck och ord är ofta roliga och träffsäkra. Här är min lista på favoritdialekter, utan inbördes rangordning:

  • Finlandssvenska (jo, det är väl egentligen ett eget språk, men ändå)
  • Värmländska
  • Gotländska (fast den är svår att förstå)
  • Norrländska, (Norrland är stort, dialekterna olika, men har ett gemensamt tonfall som jag gillar)
  • Göteborgska
  • Dalmål
Vilken dialekt gillar du?

Förändring

Jag har levt efter devisen att jag bara umgås med snygga människor. Från och med i går förändrades detta. En bekant citerade sin mor " man får vara ful, men inte dum". Ett underbart uttryck, särskilt då bekantingen är från Västerbotten och talar så där vackert som västerbottningar gör. (Jag älskar dialekter, kanske för att jag själv är en aning rotlös). Så det är nu min nya devis, man får vara ful, men inte dum. En utmärkt devis för en blivande kärring.

söndag 24 oktober 2010

Höst

Jagtyckerinteomhösten. Jagtycker inte om hösten. Om hösten tyckerjagintealls. JAG TYCKER INTE OM HÖSTEN!! Särskilt inte just nu. Så nu vet ni det.

fredag 22 oktober 2010

Lögner?

Jag tror att många stausuppdateringar på Facebook är lögner, eller i alla fall omformuleringar av verkligheten.

"Sprungit min vanliga 2 milsrunda" betyder egentligen att man önskade komma ut att springa men tog bilen i stället.

"Nu har jag städat hela hemmet", efter månader utan att golven sett en dammsugare kom Anticimex hit.

"En mysig fredagkväll med maken", efter ett glas vin somnade vi bland chipssmulorna i soffan.

"Livet är härligt", jag fick en hög med mediciner av min psykiatriker.

"Jag har 40 graders feber", jag är skitless på mitt jobb men chefen läser mina inlägg så jag måste ljuga mig till några dagars ledighet.

"Min familj är det viktigaste som finns", de driver mig till vansinne.

Fler förslag?

torsdag 21 oktober 2010

Valspråk

Jag har alltid rätt. En gång hade jag fel, men då hade jag ändå rätt, om att jag hade fel.
Detta är kärringens valspråk.

tisdag 19 oktober 2010

Checklista

Till min syster Natosh och alla andra som har en önskan om att uppnå kärringstatus, här kommer en liten checklista på vad som ska ha åstadkommits av en äkta kärring under hösten. Eller en koll-lista, med tanke på Magdas tankar om att vi anglofierar vårt språk.

  • Det ska finnas förvälld svamp i frysen och torkad i skafferiet.
  • Äppelmoset ska vara gjort. Pluspoäng om man även bjudit alla runtomkring på ett otal äppelpajer.
  • Skogen ska ha rensats på bär och gjorts sylt, saft och gelé av.
  • Den eventuella trädgård man har ska också ha rensats på bär, se ovan.
  • Alla sommarkläder ska ha hängts undan på lämpligt ställe, gärna ordnade i någon form av kategori. Färg, mönster eller klädtyp, detta är valfritt. Detta innebär alltså att enligt en kärring så kan somriga plagg icke användas vintertid.
  • Vintergarderoben har plockats fram, vädrats i någon lämplig höststorm och hänger nu ordentligt på galgar.
  • Mörkare gardiner har ersatt sommargardinerna, det är dock alldeles för tidigt för julgardinerna. Dessa hängs upp dagen innan julafton.
  • Pelargonerna har ställts i förvar på sval mörk plats.
  • De första julklapparna har inhandlats på någon rea eller billighetsaffär som man råkat passera. Dessa presenter förvaras i särskilt skåp.
  • Stickade strumpor med hål har lagats. Stoppa strumpor är en äkta kärringsyssla.
Själv märker jag att jag är en helt hopplös kärring avseende denna lista för jag har inte fixat något av ovanstående. Jo, jag har torkad svamp. Som någon annan har plockat.

Punkter som gäller året runt:
  • Att alltid säga vad man tycker oavsett om det sårar någon eller ej.
  • Att alltid ha rätt.
  • Att klaga på defekta eller för dyra varor.
  • Att se som sin plikt att uppfostra omkringkryllande barn, ungdomar och  även deras föräldrar.
  • Att alltid ha en välförsedd handväska.
Så släppte skrivkrampen för en stund i alla fall. Där ser man.

Barnbidrag

Lagom till att lönen tar slut kommer barnbidraget. Inte heller denna månad kommer vi att behöva äta havregrynsgröt till middag. Fint. Fast allvarligt talat så tycker jag att barnbidraget helt ska vikas för moderns behov av konsumtion. Om man nu har krystat fram en unge eller fått  den urplockad ur magen och sedan ammat- vakat- vaggat- tröstat- lärt- uppfostrat, så är det väl inte mer än rätt att dessa slantar går till en fin parfym, snygga skor eller något annat myckemycket nödvändigt. Eller?

Bild lånad från nätet

torsdag 14 oktober 2010

Must

Mina damer och herrar. Jag har tappat musten. Lusten. Bland annat den bloggrelaterade. Den kommer väl tillbaka. Under tiden roar jag mig med att läsa era alster som roar, engagerar och berör.

onsdag 13 oktober 2010

Skatter


Det är sådana här små skatter man kan finna i vår tvättmaskin om man glömt att tömma döttrarnas fickor innan tvätt. Eller makens fickor kanske? Stenar och pengar kan också återfinnas i tvätt-trumman. Hoppas maskinen är anpassad efter barnfamiljer. Jag får sätta upp en dekal, töm dina fickor själv innan tvättmaskinen gör det...

fredag 8 oktober 2010

Snö

Jag satt på mitt arbete. Alltså, på min arbetsplats, det var där jag satt. Och det började snöa. Inte utanför fönstret. Utan framför mina ögon. Då åkte jag hem. Tog ledigt.  Arbetsdagen var egentligen inte slut. Vad som orsakade flingorna vet jag inte. Kanske trötthet. Stress. En tumör. Eller bara behov av helg och ett glas vin. Vad vet jag. Men oavsett diagnos så tror jag inte att ett glas vin skadar. Vad tror ni?

onsdag 6 oktober 2010

Åland

Kollegorna ska åka på Ålandskryssning. Minsann. De tycker att jag ska följa med. Men allvarligt talat, är det verkligen lockande att i 24 timmar vara instängd på en yta tillsammans med sina arbetskamrater utan att kunna ta sig därifrån? Bara att befinna sig under samma tak i 9 timmar till vardags kan ibland känns som att det räcker gott och väl. Och då har jag ändå ett eget arbetsrum plus möjlighet att lämna byggnaden...

måndag 4 oktober 2010

Bryt

I dag bröt jag ihop. En aning. De av mig skrivna 5 A4 sidor som  i dag skulle lämnas in till universitetet försvann. Jag hade sparat dem. Jag hade faktiskt det. På datorn. Men något hände och de försvann. Funderar på att i fortsättningen skriva viktiga saker på skrivmaskin. Endast. Eller lägga mig ned och dö. Eller ta mig en whiskey och i morgon göra om flera dagars arbete på ett par timmar. Eller hoppa av den där jävla kursen.

Vilket alternativ skulle du välja?

söndag 3 oktober 2010

Jag vill inte

Den gågna veckan har inneburit mer arbete än vanligt. Mötenmötenmöten. Flera sena kvällar. Mindre tid med barnen. Och med tvätten.. Och min jagpluggarlitevidsdanomförskojskull kurs innehåller massa läsande och skrivande. Mer än jag anade.

Som vuxen börjar jag då prioritera. Arbetet kan jag inte prioritera bort för det är min försörjning. Barnen känns det inte heller helt ok. att välja bort. Tvätten kan gärna maken ta över, å andra sidan lagar han för det mesta maten..Det känns inte heller helt bra att välja bort kursen för den är ju påbörjad och kan i förlängningen hjälpa mig i jobbet.

Så vad är det då som får avstås? Promenaderna med väninnan och att sjungahellreänbra med min roliga kör. Det som håller kropp och själ igång. Vardagsglädjen.

Om det är sådana val som innebär att vara vuxen då vill jag inte vara vuxen. Inte alls. Jag vill ha roligt. Någon gång ibland i alla fall. Är det för mycket begärt?

fredag 1 oktober 2010

Systrar

I morse klädde jag mig i klänning och grå enaningöverknätstrumpor. På engelska overknee. Och tänkte på min syster. Hon som var en styv bonussyster men som inte längre finns i livet. Hon hade likadana strumpor som mina. Köpta vid samma tillfälle. Stora lilla L.

Men så tröstade jag mig med att jag har tre systrar i livet. 2 adopterade och en mer biologisk variant.

Hur har ni det mina kära systrar? Och alla ni andra? Som troget läser bloggen och som jag också känner någon form av samhörighet med. Hoppas ni mår alldeles utmärkt. Det är ju ändå fredag.