Detta är en bild av mitt inre

måndag 8 augusti 2011

Nya svordomar

En far och en son sitter mittemot varandra. De ler. De bryter arm. De skrattar.

En kvinna sitter med sin laptop i knät. Batteriet tar slut. Hon pluggar in en kontakt och vips är datorn igång igen.Detta är innehållet i SJ:s reklamfilmer. Budskapet är att sådant kan man inte göra i en bil, det är bättre att åka tåg.

Visst, SJ. Om målet är att sitta och bryta arm medan svetten rinner i en 40 gradig kupé utan luftintag, där det inte funnits pengar till städerskor, så golvet är ett enda grustag och man bara i nödfall vågar sig in på den stinkande toaletten med sprucket handfat. Visst, SJ. Om målet är att sitta och surfa på nätet med vetskapen om att jag inte kommer att komma fram i tid och att jag förmodligen de sista många milen kommer att åka taxi i stället för att jag p.g.a elfelsignalfeltågfel inte hann med mitt anslutande tåg. Visst, SJ. Då väljer jag er.

Men om jag vill komma fram i tid. Om jag prioriterar mina barns hälsa och min egen. Om jag prioriterar en lugn resa. Då väljer jag bilen.

Fyra resor med tåg har jag och döttrarna gjort denna sommar. Två fungerade. De andra två slutade vid det ena tillfället med oplanerad övernattning 10 mil från hemmet och att maken sedan kom och hämtade oss med bil. För vi ville vara säkra på att komma hem.

Den andra resan slutade med att vi efter ett antal restimmar befann oss i metropolen Arboga, ca. 18 mil från vårt hem, där vi skulle bli hämtade med taxi. Taxin kom. Efter nästan två timmars väntetid.

Så SJ:s slogan för mig är: Du har 50% chans att komma fram.

Mina nya svordomar är nu SJ, Banverket och alla andra jävlar som är inblandade i tågtrafiken. Må pesten ta er.

8 kommentarer:

 1. har gjort 3 resor med "underbara" SJ...och ingen av dom funkade som det skulle...med dessa ständiga förseningar)(hur fan kan man klara av att vara 1timme försenat på en resa som tar just det...1 timme) och bastutempraturer i vagnarna...nej för oss så bli det bilen...då vet vi att vi kommer fram när vi skal va framme samt har en begaglig temp rundt ikring oss utan risk för att svimma av...Sj kan ¤%#&%¤ där bak...bitter?? nä inte jag inte...

  SvaraRadera
 2. Jag tar alltid bilen. Det är enklast så.
  /Realisten, som inte kan logga in.

  SvaraRadera
 3. Och jag håller med fullständigt. Det är fullkomligen bedrövligt att vi ska ha det på detta vis i vårt "moderna" välfärdsland.....jag har väldigt svårt att förstå var det gått fel.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte minnas när jag åkte tåg senast, det var nog på 80-talet (men då kom jag fram som tur var)

  SvaraRadera
 5. Hm, och jag som ska åka imorgon och på onsdag med mina tonåringar plus flickvän, sonens alltså. Här behövs nog ett lycka till tror jag.

  SvaraRadera
 6. Jag har åkt två gånger, funkade bra, men jag läser bara elände om SJ. Bra(?) att vi inte har tåg på Åland. Kramar i massor vännen :-)
  Förresten,, underbart inlägg.

  SvaraRadera
 7. Jag åkte tåg för fjorton dagar sedan och första resan köpte jag bussbiljett till för då gick inga tåg i södra Sverige och när jag skulle hem var det nog 45 grader!!! i vagnen och som du säger så var toan skiiiitäcklig!
  Kram och jag svär också!

  SvaraRadera
 8. att åka med SJ är som att köpa en TRISSLOTT
  "plötsligt händer det" men inte allt för ofta...

  SvaraRadera