Detta är en bild av mitt inre

onsdag 21 december 2011

Jul, helvete och paradis

Vi normalstörda. Vi medelkomstintagare. Vi somtarossettglasvindåochdå men inte mer. Vi som klär granen med vår familj. Vi som är vuxna och kan  ta ansvar för våra liv.För oss är julen okay, kanske till och med en högtid. Ångesten över att vi kunde köpt en julklapp till, att knäcken blev rinnig i år, att vi behöver le mot någon besvärlig släkting, allt det är ändå hanterbart.

Men för de små som har ångest över att julen innebär att föräldrarna blir fullare än vanligt. För de barn som inte fått uppleva innebörden av julefrid, julklappar och mat i överflöd. För de, både barn och vuxna, som mist en viktig person i sitt liv, som inte har råd med jul, som inte har taköverhuvudet, som sällan ens till vardags upplever någon form av glädje eller frid. För dem är julen ingen högtid. Den är ett helvete.

På dem tänker jag. Tänder ett ljus. Och bestämmer mig för att vara oändligt tacksam. För att jag har råd med julmat. För att jag har en familj. För att mina barn är friska. För att ingen kommer ragla omkring i mitt hus på julafton. För att jag har möjligheten att välja hur jag vill fira min jul. Möjlighet att påverka mitt liv.

Tack.

10 kommentarer:

 1. Vi har samma tankar ock skrivna ord idag :-) Förvånar mig inte alls, och du har så rätt. KRAM

  SvaraRadera
 2. Numera är min styvfar för skruttig för att dricka. Det var annorlunda när jag var barn. Så jag tänder ett ljus jag med.

  SvaraRadera
 3. Jag har alltid trott att julen är jättemysig för alla. Men som vuxen har jag träffat en hel del som med sina berättelser om barndomens jular fått mig att inse att så inte är fallet. Jag ska oxå tända ett ljus

  SvaraRadera
 4. Kan inte vara mer enig!

  Kramar från mig <3<3<3

  SvaraRadera
 5. Instämmer helt och hållet!

  SvaraRadera
 6. Är också väldigt tacksam för min tillvaro (när jag tänker efter alltså!) och tänder ett ljus för de som inte har det så bra som de borde!

  SvaraRadera
 7. Kloka ord. En fin jul önskar jag dig och de dina.

  SvaraRadera