Detta är en bild av mitt inre

onsdag 27 april 2011

Döden

Döden är rättvis. Den drabbar oss alla. Men döden känns ofta orättvis. Varför skulle just han/hon som jag tyckte så mycket om, försvinna just nu?

Döden går inte att planera. Den kommer när den kommer. Avbryter ett liv, avbryter de efterlevandes planer. Vi i Sverige som lever efter våra almanackor. Vi som anser att det är fint att ha hela året intecknat med planer. Då är man viktig. Döden kommer i vägen. Planeringen spricker. Men vi försöker ändå. En begravning i Sverige kan skjutas upp. Anpassas efter våra agendor. När finns det en lucka för ett sista farväl?

I Polen sker begravningen oftast tre dagar efter dödsfallet. Tre dagar. Så är det. Det är bara att stanna upp. Ta sig den tiden. Många religioner har ett liknande system. Den som dött ska i jorden. Snarast. Döden avbryter planerna. Ska få göra det. Tycker jag.

Men tre dagar är en kort tid om man ska åka till ett annat land för att närvara vid en begravning. Särskilt när man inte hittar sitt pass.

Mina tankar befinner sig på andra sidan havet. Hos de som var närmast sörjande. Det är inte tillräckligt. Men det får räcka ändå.

Dumma död.

6 kommentarer:

 1. Ja, kanske är den rättvis, men helt klart är den dum. Jättedum.

  SvaraRadera
 2. Den är också det enda i livet man med säkerhet vet kommer att inträffa...

  SvaraRadera
 3. Att döden kommer orättvist till alla är ju också en sorts rättvisa. Tycker också att det är fint med tanken på att döden får bestämma och tre dagar är vad man har på sig. Varför har inte vi det? Har det varit så en gång fast vi rationaliserat bort det? Eller..
  Kram till dej i sorgens tid, hatar när någon plötsligt fattas för evigt!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är bra att man har begravning ganska nära inpå. Här tar det runt en vecka, ganska lagom. Det är bara att ta sig tid tycker jag. Man kan slita ut sidor i almanackor också. Kram vännen.

  SvaraRadera
 5. Näe, döden är inte rättvis. I dag är den extra orättvis.

  SvaraRadera
 6. Usch, ja döden är dum. Och ännu dummare när döden är så snabb. Fast bra ändå när jag tänker efter, att komma ner i jorden snabbt. Men dumt.

  SvaraRadera