Detta är en bild av mitt inre

måndag 8 mars 2010

I dag tänker jag...

lite extra på de kvinnor och män som för länge sedan kämpade så att jag i dag har rösträtt. Jag tänker på att det är märkligt att om man har en penis så har man större chans till inflytande och makt än om man har en slida. Märkligt vad en liten svällkroppsfylld skinnbit kan göra skillnad. Jag tänker på att jag lever hyfsat jämställt och är jävligt glad över det. Jag tänker på att på många ställen i världen så ser det inte ut så och många samhällen som regelmässigt förtrycker kvinnor också är samhällen där det är konflikter och krig.

Jag tänker på att för 20-30 år sedan var denna dag en dag för många att demonstrera på. Att kräva jämlikhet. Nu är denna dag mest en dag som alla andra, eller en dag för många att ifrågasätta. Behöver kvinnor en egen dag? Är det något bra, förlegat eller fånigt?
För mig är det en dag att reflektera lite extra. Om orken finns. Och en bra anledning att äta glass. Jag gillar glass.

9 kommentarer:

 1. Hej fining, vi i min familj firade också med glass idag. Pussillenuss jag saknar dig!!//Monica

  SvaraRadera
 2. Jag firar som fan, men mest för mig själv. Nästa år skall jag ha en stor fest för bara kvinnor! kersti

  SvaraRadera
 3. Jag fattar inte det där. Det är kvinnoförnedrande att ha en dag som kvinnan ska hyllas på. Bort med den! Lika menlös som menlösa barns dag. ELLER in med en Mansdag också. Jag äter en semla om dagen och firar att jag är människa som gör så gott jag kan. Typ.

  SvaraRadera
 4. Monica,jag vill ha mer Monica. Kom och sjung och så får vi slå ihop oss till ett glasskalas med ungarna.

  Kersti, bjud mig. Jag ska festa hela natten. Det är alldeles för lite festande.

  Magda, i detta tycker vi nog rätt så olika. Typ.

  SvaraRadera
 5. Fira kan kännas lite överdrivet men kanske en tanke på alla kvinnor i andra kulturer som inte har det så bra som vi här i Sverige.. Vi får ju faktiskt bestämma över vårt eget liv o säga vad vi tycker o tänker.. De allra flesta iaf.. Ha en bra dag!!

  SvaraRadera
 6. Nu försvann visst min kommentar ut i etern.
  Jag skrev att man säger att man firar dom här särskilda dagarna, men det innebär ju inte att man käkar tårta och får presenter. Det är mera att man ska tänka på hur världens kvinnor har haft och fortfarande har det. Dom yngre tar mycket för givet, men vi äldre vet att det inte är så himla länge sen vi fick rösträtt, arvsrätt, rätt till utbildning mm.
  I Schweiz har kvinnorna fortfarande ingen rösträtt annat än i de små kantonvalen. Och det i det moderna Europa!

  SvaraRadera
 7. Dagen behövs så länge som inte ALLA kvinnor är fria att välja hur dom ska leva! Så det så!!!

  SvaraRadera
 8. Cici o Ingersord, kul att kloka kvinnor läser denna blogg. Och så lärde jag mig något nytt, detta med Schweiz visste jag inte om. Förskräckligt!

  SvaraRadera
 9. Vi bor i samma kloka by...

  SvaraRadera