Detta är en bild av mitt inre

torsdag 8 april 2010

Bättre förr?

Det jag saknar, och egentligen det enda jag saknar, med att vara yngre är umgänget med vännerna. Dels så hade jag mer tid då. Innan barnen. Huset. Löneslavandet. Men egentligen handlar det inte så mycket om att ha tid. Jag hade lägre krav på mig själv. Det var helt okay att ses över en slät kopp kaffe, en öl på puben eller en hastigt ihopslängd middag på det som fanns hemma (pasta och tomatsås).

Nu för tiden tror jag att jag måste vara vuxen. Att vara vuxen för mig innebär bland annat att om man ska bjuda någon på middag så ska det vara trerätters, på nystrukna dukar och städade golv. Jag hatar att stryka. Avskyr att städa. Alltså ingen middag.

Men de gånger jag blir bortbjuden så tänker jag aldrig på om det är städat eller ej. Uppskattar maten bara den går att äta. Njuter av att ha sluppit stå vid spisen själv och av umgänget.

Så denna vecka (eftersom jag varit lite ledig och då hunnit tänka lite hursomhelst utan att bli avbruten) har jag gjort uppror mot mina egna krav. Jag har bjudit folk på lunch, middag och släta koppar kaffe. Bara för att umgås. Inte strukit eller städat. Inga avancerade recept. Bara få träffa lite folk som jag tycker om.

Och det har gått utmärkt. Ingen har tagit fram dammsugaren, spytt av maten eller snörpt på munnen. Det är ju mina vänner som kommit till mitt hus. Utvalda vänner, som jag tycker om. Ingen ide (apostroftecknet funkar inte) att göra sig till för sina vänner. Då skulle de ju inte vara vänner.

8 kommentarer:

 1. Snart ska du få komma till mig! Och jag skäms inte att ta hem folk när det är lite stökigt! Det gör däremot min man, så han får väl städa ;-) !

  Det är befriande att komma till människor som vågar ha stökigt tycker jag. Det är ju en viss skillnad på stökigt och skitigt också. Men jag lovar att laga maten renligt och städa toan tills ni kommer iallafall! Det ska bli både roligt och spännande att få träffa dig och din familj!

  SvaraRadera
 2. När besökarna sen kommer hem till sig själva kan dom tänka att dom har det egentligen ganska fint, i stället för att få ångest över att eran bostad var så mycket tjusigare än deras.

  Det bästa brukar vara om folk bara kommer inramlande helt oannonserad, då hinner man inte tänka på sånt som städning, och man får plocka fram det man har i skåpen.

  SvaraRadera
 3. Magda, ser fram emot att besöka er. Stök hos andra bryr jag mig inte om. Det är sällskapet jag är ute efter. Snart får vi sällskapa! Om nu ingen blir magsjuk eller dör vilket ju hänt förr när vi skulle ha setts...

  SvaraRadera
 4. vet du, jag sitter här och tänker att jag gärna skulle sitta och ta en slät kopp i ditt kök. Och så tänker jag att här hemma är du också hjärtligt välkommen. Med makaroner på golvet och tusen projekt på g i varje vrå. Eller så flyr vi till ett fik. För en java med dig skulle jag gärna ta. Mitt nr står att finna på hitta.se. Det är jag och en till med samma namn. Den andra bor i Örebro. Hör av dig om du har ärende till storstan.

  SvaraRadera
 5. ZaZi, jag hör av mig. Förr var jag ofta i storstan men har vuxit allt mer fast i myllan här på landet. Men ibland är jag i stan, då ska jag ringa. Och i sommar kommer ni hit och badar. Jag bor 50 meter från en badstrand.

  SvaraRadera
 6. Vi kommer, Lilltrollet och jag! Vi är solo i sommar då maken överger oss för sommarteater i Vadstena. 50 m till badstrand, det var inte illa! Vi har nära till årstaviken, men den lockar inte särdeles till bad...

  SvaraRadera
 7. 100 meter kanske.Jag är helt kass på att bedöma avstånd. Men det tar typ 3 minuter att gå dit. Troll tycker vi om i vår familj. Mina egna änglamonster gillar besök lika mycket som jag.

  SvaraRadera
 8. De sista meningarna gillar jag. Det om att inte göra sig till för sina vänner! Klockrent.

  SvaraRadera