Detta är en bild av mitt inre

lördag 2 juli 2011

Bad

Av alla bad jag gjort så är det dessa jag minns:
 • Önsjön i Jämtland. Familjens utflyktsmål när jag var liten. På den tiden när inga säkerhetsbälten i baksätet behövdes. På den tiden när barn kunde åka i bakskuffen, vilket jag och min kompis ofta gjorde. Önsjön, där det sas finnas blodiglar. Min skräck var stor.  Far som lugnade mig, "de lossnar av bensin". Min kloka fråga, "har du bensin med dig när jag badar?" Hans svar i disträ ton, "näe".
 • Italien. Resan med min mor och mormor när jag fyllt sju år. Hur jag kände att vattnet bar mig. Hur jag nästan kunde simma.
 • Gotska Sandön. Den vita sanden. Det grönblå, kalla havet. Lyckan över vågorna som skjölde över min solvarma flickkropp.
 • Mälaren. Många dopp i  Mälaren har det blivit. Det bästa med goda glada vänner, utan en tråd på kroppen.
 • Västkusten. Även det västkustska vattnet har tagit emot mig med sin blöta famn, många gånger. Men jag minns doppet i Fiskebäckskil bäst. Ett hopp från en brygga, ner i mörkt salt vatten. En liten stund under småbarnsåren, då jag under mina simtag fick vara alldeles själv och ifred, medan släktingar stod på land och agerade barnvakt.
 • Mallorca. Vattnet som smekte mig och min onda axel. Hade jag stannat en vecka till där, tror jag att jag varit helt läkt.
 • Och i kväll. Mälaren igen. Efter upphettat badtunnebad, att få slänga sig i Mälarens grumliga vatten. Svalkas. Och se en röd sol långsamt röra sig ned mot horisonten. Fint. Fint som snus. Nästan finare.
Vilka bad minns du?

12 kommentarer:

 1. Ja Önsjön var mitt stamställe. Gissa om jag var rädd för blodiglarna. Vi var ett gäng tjejer som cyklade dit. Vi hade vinäger i en flaska som mormor gjort i ordning. Vi behövde aldrig testa. Såg en igel en gång med ingen som den satt på. Annars älskar vi klipporna på Spikarna utanför Sundsvall. Kallt i havet men ljuvligt heta dagar
  Ha det så bra

  SvaraRadera
 2. Önsjön ja. Där har man badat även om det aldrig var min favoritsjö.

  SvaraRadera
 3. Oj vad många ställen. Under min uppväxt fanns bara ett ställe som var favorit och det var Östersjön ute i Blekinges skärgård. Har badat på flera ställen men det är fortfarande favoriten

  SvaraRadera
 4. Syvänjärvi, en enorm sjö, 10 meter från mormors hus, under hela min barndom. Rösjön i Stockholmstrakten(?), alla somrar med kompisar under högstadiet. Medelhavet runt alla grekiska öar, varit dit runt 20-25 ggr. Nu, de senaste 30 åren, Ålands hav. Bäst. Det märker du snart ;-)

  SvaraRadera
 5. Jag badar inte. Inte ofta iaf. Inte i Sverie iaf. Gillar att bara i Grekland. Gillar att vara PÅ vattnet, att vara i är kart överreklamerat. Och kallt.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig funderat över vilka olika vatten jag har badat i genom åren men nu startade du upp maskineriet. Flatenbadet i Stockholm är nog det som får stå för min uppväxttid, havet utanför Gravarne är lika med tonåren, Svarta havet för saudiperioden och Hundtjärn för nutid. I mycket stora drag för mycket vatten har runnit mellan mina tår.

  SvaraRadera
 7. Orsa Orsa Orsa,tillbringade varje semester på Orsa camping under hela min uppväxt..

  Underbart! Men oooooootroligt långgrunt!!

  SvaraRadera
 8. Östersjön, utanför När på Gotland, där jag tillbringade varje sommar från det att jag var fem år. Och Fjärran Höjder, bassängbad i Gävle. Bara namnet... Alla, precis ALLA underbara, varma bad i Australien.

  SvaraRadera
 9. Mitt första bad i Hamburgsund (där vi har lantställe och ligger nära Fiskebk) Jag vågade inte hoppa ner för det såg grunt ut.

  Det var 6 m djupt. Så otroligt klart vackert vatten att man dånar!

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Tråkigt att byta namn på bloggen men nu har jag gjort det igen. Ibland får man ovälkomna besök som förpestar ens tillvaro o bevakar allt man säger. Det är väl den negativa sidan med bloggandet! Jag är ju rätt så personlig. Nytt namn är http://yoyce.bloggplatsen.se/
  Du är så välkommen så! O du får gärna länka om från din sida, det är helt ok.

  Kram
  Ingegerd

  SvaraRadera
 11. Torrsimmet på simskolan på Eddahallen i Skellefteå. En sommarnatt i tonåren i en djup insjö (som jag glömt namnet på, men säkerligen slutar på -träsk). Ett nattligt nakenbad på Mallorca, vid stranden som du nyss lämnat. Och baden vid Ekebyvik. Mitt kära Ekebyvik.
  /M.H

  SvaraRadera
 12. Storstup. Det virvlande vatten i Ljusnan, en älv i nordvärmland, har skapat en grop där man sitter som i ett naturens bubbelbad. Vi nakenbadade där förra sommaren och det är mitt livs badupplevelse.

  SvaraRadera