Detta är en bild av mitt inre

lördag 11 december 2010

Jultraditioner

De flesta familjer har någon form av jultraditioner. Så även min familj.

1. Varje år får vi förklara för släktingar att vi väljer att fira julafton hemma, med bara våra barn. Vi är tillräckligt artiga för att inte tillägga att det blir lugnast så och vi går inte heller in på varför vi tycker så...

2. Varje år letar vi efter lådan med julsaker, vissa år finner vi den, andra år inte.

3. Varje år får jag förklara för maken det nödvändiga med att ha en julgran. Vissa år blir det en fin gran, vissa år ser den mest sorglig ut.

4. Varje år bakar jag och barnen pepparkakor och spritsar dem med glasyr. Det slutar ofta med att jag avslutar baket själva då de tröttnar rätt så fort. Även jag tröttnar, men känner ett visst ansvar för att det ska bli klart. Pepparkakorna blir mest som prydnad, inte för att de är särskilt vackra utan för att de inte blir särskilt goda.

5. Knäcken måste alltid koka mycket längre än vad som står i receptet och blir sedan väldigt hård eller väldigt mjuk. Ett år blev den perfekt, det året minns vi fortfarande.

6. Tomten stiger aldrig in i vårt hus, däremot tar han tacksamt emot den pepparkaka som vi lägger ut till honom på julafton. Men han har bråttom så vi hinner aldrig se honom.

7. Till frukost på julaftons morgon får man smörgås, varm choklad och flera sorters kakor.

8. Vi det dukade julbordet ska det finnas plats för en oväntad gäst. Någon gång kanske den platsen kommer att nyttjas av en behövande vän.

Ja, och sedan är det ju julklappar och TV och choklad. Hur brukar din jul se ut?

7 kommentarer:

 1. Tips till punkt 4. Gör stora hjärtan som ni hänger i fönstret. Då brukar degen ta slut fort, eller så kan du äta upp degen - då tar den oxå slut fort

  SvaraRadera
 2. Låter bra tycker jag :-) Vi har lång mysig frukost, tjejerna får välja en klapp var som ligger under granen sen kvällen förut. Tomtegröt till lunch, julkyrka här bredvid innan Kalle Anka, sen traditionell finsk/åländsk julmiddag och sen klapputdelning. Det måste vara samma alla år enligt tjejerna och vi pyntar rubbet till vår lilla jul!

  SvaraRadera
 3. Du har ett "pris" hos mig ;-)

  SvaraRadera
 4. Julen här hemma börjar med uppesittar/glögg/godis-kvällen-före, julgranen kläs och barna (läs vuxna ungdomar)hänger upp sina julstrumpor utanför sina sovrum...min ene son brukar hänga en stor sopsäck :-)...julafton börjar med morronjulklappen i strumpan/säcken sen en lång frukost, därefter det "vanliga": grötlunch, Kalle, julmiddag och klappar. Inget får ändras på här heller.

  SvaraRadera
 5. Kvällen före är nästan mysigare än själva julafton. Då klär vi granen, gör klar skinkan, äter varm skinksmörgås. På morgonen går maken o jag upp vid 7, tänder massor av ljus, sätter på julmusik, väcker döttrarna som sen får lappar med rebusar att följa fram till varsin morgonklapp. Långfrukost, Kalle vid 15 sen kommer släkt o vänner. När tjejerna var små bestämde vi att vi stannar hemma, de som vill får komma. Ibland är vi 10 runt bordet, ibland 20. Bara klappar till egna barn men mycket mat. Vid 23 åker några till mässan, andra hem o sover. Har lyckats få en behaglig lagomnivå på julen.

  SvaraRadera
 6. Låter som en bra jul.
  Vår är nog ganska lik, firar alltis ensamma med döttrarna och numera även en måg.
  Men tydligast för oss är att vi dragit ner på mycket, har inte så mycket mat eller klappar.men alltid ett nytt sällskapsspel som iår ska bli något där man fortsätter sången (?)

  SvaraRadera
 7. Traditionerna har minskat i takt med att barnen blivit vuxna.
  Jag är glad när julhelgen är bortstökad...

  SvaraRadera