Detta är en bild av mitt inre

måndag 21 mars 2011

En läkare i tiden

Vården ska ju konkurrensutsättas och snart har ordet patient försvunnit ur vårt vokabulär. Vi är kunder. Överallt räknas vi som kunder. Hos doktorn, tandläkaren snart säker även hos polisen, om vi vill ha deras hjälp på något sätt. Tillväxt- tänket sprider sig överallt. Vi finns till för att konsumera. Vi är kunder.

Tog med yngsta dottern till en av de förtinutton vårdcentraler som numer finns i vår lilla kommun. Vilket ju då borde betyda att väntetiderna är kortare och läkarna mindre stressade. Men så fungerar ju sällan konkurrensen, som den kloke vet.

Bihåleinflammation trodde doktorn. Den moderna doktorn. Som var tröttstressad och en aning disträ. Men någon hade lärt honom att vi var kunder, jag och dottern. Så när det gällde sort av medicin så fick jag gärna vara med och tycka. Tycka om vad då?  Jag trodde det var han som läst massa medicinpoäng, inte jag.

7 kommentarer:

 1. Tyck till nästa gång och ta saftigt betalt av honom! Bra sidoinkomst.

  SvaraRadera
 2. Så länge vi får vara kunder så...vad värre är, är väl ändå att man ska kallas brukare om man behöver hjälp med något???

  SvaraRadera
 3. Japp, just den kursen på den 5åriga läkarutbildningen är 20 poäng. "Hur att få patient...kunden att känna delaktighet". Attans besvärlig kurs som innefattar 18 poäng med rollspel o 2 poäng farmakologi.

  SvaraRadera
 4. Jo, det ska visst vara bra med valfrihet ...

  SvaraRadera
 5. Här har en vårdcentral blivit tre. Måste säga att jag är mer än nöjd! Där jag är finns ingen stress, man känner sig hur välkommen som helst! Numera har jag en doktor som jag kan prata med, innan hade jag doktorer som GISSADE lite som de tyckte.
  Det är nog väldigt olika detta med vård över hela landet...

  SvaraRadera
 6. Ja, bra eller dåligt kan man väl diskutera. Jag jobbar på en myndighet, vi gillar också att kalla de sökande för kunder. Det känns trevligare, det känns som om de blir bättre behandlade då. En sökanden kan ju lätt bli nedtryckt av en myndighet?! Eller??

  SvaraRadera